Heibos bestaat 70 jaar. Historiek.

Heibos bestaat 70 jaar.
Hou donderdag 10 november 2022 vanaf 20 uur vrij voor de 70’s party op Heibos

Historiek

Begin jaren 1950 werd er in de ‘Nieuwe wijk’ in Heide en Kapellenbos straatvoetbal gespeeld als volksvermaak. Uit deze talrijke vriendenwedstrijden groeide het idee om een voetbalvereniging op te richten. Op 1 september 1952 werd Heibos Sportvereniging opgericht. De officiele zetel bevond zich in het ‘Nieuwe Hotel’ in de Canadezenlaan.

Later werd het clublokaal verplaatst naar het cafe ‘Oude Withoef’. Toen Heibos het huidige terrein aan de Koningin Astridlaan (hoek Vredelaan) in gebruik nam werd er al spoedig begonnen met de bouw van de eerste voetbalkantine van Kalmthout. Deze kantine was tot 13 december 2019 nog in gebruik.

Bestuursleden van het eerste uur waren: voorzitter A. Michiels, schatbewaarder L. Philippi en secretaris J. Steynen; overige bestuursleden waren A. Wirix, L. Lauwereyssens, M. Van Hee en J. Veremans. Het startkapitaal dat ze verzameld hadden was 350 BEF (=8,67 euro). De naam Heibos kwam van Heide en Kapellenbos. De paarse heide en het groene bos gaven de kleuren aan de club. Heibos is gestart in het Katholiek sportverbond.

In de oprichtingsakte van de club is vermeld dat het doel van de oprichting van de club was om de jeugd van Heide en Kapellenbos te kunnen laten sporten in hun directe omgeving. Zo wou de club bijdragen aan de lichamelijke en geestelijke ontspanning van de jeugd. Er stond ook in dat het de bedoeling is om door sport de inwoners van de buurt te laten verbroederen en ontspanning te nemen.

In het seizoen 1953–1954 sloot de club zich aan bij de KBVB. Er werd gestart in derde provinciale D. De eerste ploeg behaalde een twaalfde plaats. Enkele spelers van toen waren Vic De Vlieger, Stan Vinck, Jos Jacobs … De eerste ploeg speelde toen veertien jaar in derde provinciale. Tijdens het seizoen 1966–1967 werd Heibos kampioen en speelde toen vijf seizoenen intweede provinciale.

1971–1972 was het seizoen dat Heibos promoveerde naar eerste provinciale. De eerste ploeg speelde daar twee seizoenen. Daarna volgden er verschillende degradaties. Vanaf 1976 bleef de club op en neer gaan tussen vierde en derde provinciale.

In 2002 kreeg Heibos, door haar 50 jarig bestaan, de titel ‘Koninklijke’. De club noemt sindsdien Koninklijke Heibos Sportvereniging of K Heibos SV.

Eind jaren 2010 zat de club door allerlei omstandigheden op een ledenaantal van 125 leden. Verschillende trainers en ouders zetten zich met volle overgave in voor een goede jeugdwerking. Het resultaat hiervan is een club van meer dan 540 leden en 23 ploegen in competitie tijdens het seizoen van 2022–2023.

De spectaculaire ledengroei werd gerealiseerd juist op het moment dat de Gemeente Kalmthout het Sportpark Heikant ontwikkelde. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Heibos en KSK samen hier gebruik van zouden maken. Onder andere door de groei van het aantal leden bij Heibos bleek dit niet mogelijk. Heibos besliste om op het huidige terrein te blijven voetballen en een aanvraag te doen bij de gemeente Kalmthout om mee te werken aan een nieuwe infrastructuur voor deze groeiende club. Na een grondig onderzoek van gemeente en club zette de gemeente zich volledig achter de uitbouw van de nieuwe infrastructuur van Heibos. Op 22 september 2020 werd de eerste wedstrijd van de eerste ploeg gespeeld op het nieuwe kunstgrasveld. Ondertussen was de nieuwe kantine aan de kant van Vredelaan al ingehuldigd in december 2019. De architect van het nieuwe Heibos gebouw was Gert Van Ginneken. De omgevingsarchitect was Tom Roelofs. Beide waren op het moment van de aanbesteding en uitvoering actief lid bij Heibos.

Spelers

In het begin speelden er spelers zoals Michiels, Sprangers, De Crom … en de doelman Frans Voeten, die later nog verschillende jaren jeugdtrainer geweest bij Heibos. Zij waren vooral lokale beroemdheden.

Toch zijn er vanuit Heibos wel enkel spelers doorgestoten naar het nationale voetbal.

David Wagemans, huidig trainer van de eerste ploeg van Heibos, heeft enkele jaren in de jeugdreeksen van Antwerp gespeeld. David speelde onder andere nog bij Zwarte Leeuw, Wuustwezel en Nieuwmoer (toen nog eerste provinciale). Het transfersysteem in het Belgische voetbal is ondertussen volledig anders dan toen, maar door de transfer van David naar Antwerp kon Heibos naast de oude kantine kleedkamers bouwen die tot in 2019 gebruikt werden.

Dieter Van Hees (°2003) is van Heibos via FC Cappellen bij de jeugd van Antwerp terecht gekomen. Hij kreeg in 2020(?) een profcontract bij RAFC. Hij kwam in actie met het eerste elftal tijdens een oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Een blessure heeft hem weerhouden van verdere selecties voor de eerste ploeg.

Er zijn nog verschillende spelers die in de jeugdploegen van Cappellen, Beerschot, Antwerp … gespeeld hebben. Heibos heeft altijd de instelling gehad, en nu nog, dat wie hoger probeert en om een of andere reden niet lukt in in haar/zijn doelen altijd mag terugkeren naar Heibos.

In 2022 is Heibos nog steeds een club die vanuit eigen jeugd werkt en een ontmoetingsplaats wil zijn voor supporters, ouders, grootouders en sympathisanten en mensen uit de buurt. Dit is nog steeds in de geest van de oprichtingsstatuten.

Datum 23-10-2022